تاثیر پذیری کیفیت دانه نخود از سیستم‌های مختلف افزایش حاصلخیزی خاک (تولید گیاهان زراعی)
به‌منظور ارزیابی تاثیر سیستم‌های مختلف حاصلخیزی خاک بر کیفیت دانه نخود زراعی رقم پیروز آزمایشی در سال‌های 1386 و 1387 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی شهرستان سنندج انجام گردید. آزمایش به صورت کرت‌های دو ‌بار خرد شده (اسپلیت- اسپلیت پلات) در قالب طرح پایه بلوک‌های کامل تصادفی، در سه تکرار انجام گرفت. کود سبز به‌عنوان عامل اصلی، ترکیب‌های مختلف کود پایه به عنوان عامل فرعی و ترکیبی از کود‌های بیولوژیک به عنوان عامل فرعی- فرعی تعیین گردید. نتایج نشان داد که کود سبز به طور معنی‌داری سبب افزایش مقادیر عناصر نیتروژن، فسفر، منیزیم و منگنز دانه گردید. همچنین کود سبز تاثیر معنی‌داری بر عملکرد دانه، درصد پروتئین و فیبر خام دانه داشت. کاربرد کود‌های آلی نیز به افزایش میزان عناصر نیتروژن، پتاسیم، فسفر و منیزیم دانه منجر گردید. از طرف دیگر کود‌های پایه تاثیر معنی‌داری بر عملکرد دانه، درصد قند، نشاسته و پروتئین دانه داشتند. کود‌های بیولوژیک نیز تاثیر معنی‌داری بر صفات کیفی دانه داشتند. اثر متقابل کود سبز و کود‌های پایه تاثیر معنی‌داری بر عملکرد دانه، نیتروژن، آهن و منیزیم دانه داشت. بیشترین درصد قند، پروتئین، نشاسته و عناصر معدنی در ترکیب همزمان باکتری‌های حل کننده فسفات و قارچ تریکودرما ایجاد گردید. استفاده همزمان از کمپوست، کود دامی و کود شیمیایی به حصول بیشترین مقادیر عناصر نیتروژن، پتاسیم، فسفر، منیزیم، سیسریتول، قند کل و پروتئین دانه منجر گردید. بنابراین می‌توان اظهار داشت که استفاده همزمان از کود شیمیایی، دامی و کمپوست ضمن بهبود کیفیت دانه، باعث افزایش عملکرد دانه، کاهش استفاده از کود‌های شیمیایی شده و از نظر زیست‌محیطی نیز بسیار مفید است.