Obliczanie Przestrzennych Układów Ramowych z Uwzględnieniem Wpływu Sił Osiowych na Deformację Giętną Prętów - W. Pietraszkiewicz; M. Lidke; J. Wekezer; A. Zmitrowicz (Engineering Transactions)
Przedstawiono metodę i program na komputer ODRA 1204 obliczania przestrzennych układów ramowych na podstawie teorii geometrycznie nieliniowej uwzględniającej wpływ sit osiowych na deformacje giętną prętów.