Komama’nın Kuzey Territoriumunda Yeni Keşfedilen Bir Yerleşme: Pancarlı Tepe - Bilge Ayca Polat Becks (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
1800’lü yıllarda araştırmacılar tarafından yazıtlar yardımıyla Şeref Höyük üzerine lokalize edilen Komama, Pisidia Bölgesi’nin orta kesimlerinde, güneybatıya açılan vadiler arasındadır. Kuzeyde Eski Kestel Gölü (Paludes) ve İncirhan’ın kuzeyindeki tepeler, batıda Kestel Dağı’nın doğu yamaçları ve doğuda Kızılkaya, Roma kolonisi Komama’nın territoriumundadır. Bu makalenin amacı 2014 yılında başlanan “Şeref Höyük / Komama ve Çevresi Yüzey Araştırması” sırasında, kuzey sınırlarda keşfedilen tepeüstü yerleşimini bilim dünyasına tanıtmaktadır. Pancarlı Tepe adıyla haritalara işaretlenen yerleşim etrafı surlarla çevrili bir küçük akropolis ve onun etrafındaki surla koruma altına alınmış aşağı şehirden oluşur. Elipsoid formlu Akropolis yerleşimin en yüksek kesimindedir. İçerisinde çeşitli duvarlar ile karşılaşılmış olup, merkezinde büyükçe dikdörtgen planda yapıya ait kalıntılar tespit edilmiştir. Tüm surlarda kuru duvar tekniğinde düzensiz polygonal örgü tercih edilmiştir, harç kullanımı yoktur. Akropolisin aksine aşağı şehirde yapılaşmaya dair izler mevcut değildir. Pancarlı Tepe yerleşimi, İncirhan’ın kuzeyinden Seydiköy’e doğru devam eden, Selçuklu Dönemi’nde taş döşeli kervan yolu ile temsil edilen güzergahı kontrol eder konumdadır. Bu güzergahın antik rotaları takip ettiği bilinmektedir. Yüzeyde çakmak taşından yapılan parçalar ve az sayıda keramik malzemeye rastlanmıştır. Keramikler arasında Demir Çağı’na ait olabilecek formlar yanı sıra Hellenistik-Roma Dönemlerini işaret edenler mevcuttur. Geçidi kontrol eden konumuyla antik dönemde önemli olduğu anlaşılan yerleşimin lokalizasyonu ve kesin kullanım aralığının tespiti ileride yapılacak detaylı araştırmalarla mümkün olabilecektir.