Види квіткового оформлення - Kseniia Rozhak-Lytvynenko; Anastasiia Berezhnaya (теорія та практика дизайну)
У роботі піднімається питання різновиду квіткового оформлення у населених пунктах, в результаті дослідження розкриті основні чинники, від яких залежить якісний стан квітників. Були знайдені найбільш оптимальні форми оформлення квітників. Проаналізовані сучасні тенденції формування різноманітних видів квіткових та орнаментальних композицій, що використовуються у дизайні сучасних інтер’єрів, обговорюються історичні передумови декоративного та лісового садівництва, овочівництва, нові напрямки вирощування декоративних рослин, актуальні аспекти квіткового оформлення. Обґрунтована необхідність використання кімнатних рослин в інтер’єрах. З’ясовано, що при проектуванні квітників необхідно враховувати закони композиції і кольорознавства, обирати асортимент квітково-декоративних рослин з урахуванням безупинного цвітіння з ранньої весни до пізньої осені. Визначено, що основними елементами квітково-декоративного оформлення є: регулярні квіткові композиції і квітники, ландшафтні і абстрактні композиції і виставково-експозиційні об`єкти. У роботі окреслено наступні проблеми: варіації оздоблення, типи клумбових рослин, завдання озеленення, історія клумбових рослин. Розглянуто квіткове оформлення міст яке дає швидкий і ефективний естетичний результат, сучасні тенденції використання квітково-декоративних композицій: раціональність і доцільність розташування, створення яскравих акцентів у ландшафті міста. Основна маса квіткових композицій концентрується у загальноміському центрі, центрах житлових районів, місцях частого відвідування – парках, садах, скверах і т. п. Квітково-декоративне оформлення міського середовища підкоряється законам колористики, композиції, флористики, санітарно-гігієнічним вимогам. Представлено, що введення у міський ландшафт елементів живописності і природності досягається по типу природних, в яких композиційне рішення і асортимент рослин схожі на природне. До природних мотивів можна віднести квітучі і декоративно-листяні рослини у сполученні з компонентами природного ландшафту (кам`янистими матеріалами скельного і валунного типів, водоймами, геопластикою природного характеру, садовими формами живописної конфігурації). Виявлено, що при комплексному вирішенні квіткового оформлення в архітектурному середовищі враховуються: стильове архітектурне рішення будівель і споруд, характер декору фасадів, їх кольорове рішення, кольорові, композиційні і конструктивні особливості малих архітектурних форм, елементів міського дизайну, матеріал і колір дорожного покриття та ін.