PAZARLAMA KÜLTÜRÜ VE STRATEJİ ARASINDAKİ UYUMUN İŞLETME PERFORMANSINA ETKİSİ: BATI AKDENİZ BÖLGESİ İMALAT SEKTÖRÜNDE BİR UYGULAMA - Tülay Özkan; Nurhan Papatya (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Günümüz rekabet koşullarında pazarlama kültürünesahip ve resmin bütününü görebilen işletmeler doğru strateji üretecek veuygulayacaktır. Böylelikle etkili işlemler üstün performansla sonuçlanacaktır.Bu savdan yola çıkarak çalışmanın amacı, pazarlama kültürü ve işletmestratejisinin performans üzerindeki doğrudan etkisini ve pazarlama kültürü ileişletme stratejisi arasındaki uyumun (kovaryanslar, aracı, düzenleyici etki)işletme performansı üzerindeki etkisini ortaya çıkarmaktır. Bunun için BatıAkdeniz Bölgesinde bulunan imalat sektöründeki 412 işletme sahip veyöneticilerine gönüllülük esasına göre yapılan ampirik çalışmadan elde edilenveriler, Lisrel’de Yapısal Eşitlik Modeli analizine tabi tutulmuştur. Bulgular,pazarlama kültürü ile işletme stratejisi arasındaki uyumun (kovaryanslarınetkisi ve aracı etki) performansa etkisinin pozitif olduğunu göstermektedir.Bununla birlikte işletmelerin daha çok analizci ve savunmacı yönde olduklarıanlaşılmaktadır. Rakiplerine nispetenperformans konusunda ise ürünlerin kalitesi, kalite kontrol ölçüleri ve maliyetavantajının ön plana çıktığı tespit edilmiştir. Bu da Bölge imalatçılarınındüşük ve orta düşük teknolojiye sahip imalat yapmalarından dolayı pazarlamakültürü anlayışının daha çok duyarlı (pazar tarafından yönlendirilen) yöndeolduğu sonucunu ortaya çıkarmaktadır.