Ruch B Corp wobec wyzwań zrównoważonego rozwoju w dobie pandemii COVID-19 – wybrane polskie przykłady - Ewa Jastrzębska (Studia Ecologiae et Bioethicae)
Pandemia COVID-19 wywołała bezprecedensowe konsekwencje – począwszy od służby zdrowia, poprzez gospodarkę, aż do życia społeczeństw. Jej wielowymiarowy negatywny wpływ sprawił, że zdaniem wielu ekspertów pod znakiem zapytania stanęła realizacja Celów Zrównoważonego Rozwoju ONZ (SDGs). Panuje jednak coraz powszechniejsze przekonanie, że obecny kryzys to doskonała okazja, by projektując popandemiczną rzeczywistość, nie powielać błędów wcześniejszego modelu rozwoju. Kluczową rolę w tym zakresie powinien odegrać biznes, który ma do swojej dyspozycji różnorodne koncepcje, pokazujące jak odpowiedzialnie działać na rzecz otoczenia i budować zrównoważoną gospodarkę. Jedną z takich koncepcji jest ruch B Corporation. Celem artykułu jest próba odpowiedzi na pytanie, czy ruch B Corp przyczynia się do realizacji SDGs, szczególnie dotkniętych negatywnym wpływem pandemii, zarówno z punktu widzenia teorii (ocena założeń ruchu), jak i empirii (analiza wybranych polskich przykładów firm z certyfikatem B Corp). Tak postawionemu celowi podporządkowane zostały metody badawcze – krytyczna analiza literatury przedmiotu oraz studia przypadku. Przeprowadzone analizy pozwoliły stwierdzić, że założenia ruchu B Corp są zgodne z ideą zrównoważonego rozwoju, a B Corps w Polsce przyczyniają się do wdrażania tych SDGs, które są szczególnie ważne w dobie pandemii.