Techniki cyfrowe i filmowe efekty specjalne - Sean Cubitt (Kwartalnik Filmowy)
Cubitt omawia wykorzystanie podstawowych technologii i narzędzi cyfrowych, pokazując ich praktyczne znaczenie dla produkcji filmowej (etap preprodukcji, zdjęć i montażu). Z jednej strony kino cyfrowe jest kontynuacją medium analogowego, ale z wykorzystaniem tańszych środków. Z drugiej strony cyfrowe efekty specjalne uprzestrzenniają filmy, zmniejszając znaczenie linearnej sekwencji fabuły.