GİRİŞİMCİLİK MOTİVASYONU: UYGULAMALI GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ KATILIMCILARININ SÖYLEMLERİNE DAYALI NİTEL BİR ARAŞTIRMA - ENTREPRENEURIAL MOTIVATION: A QUALITATIVE RESEARCH BASED ON THE DISCOURSE OF APPLIED ENTREPRENEURSHIP TRAINING PARTICIPANTS - Muhammet Saygın; Himmet Karadal (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Girişimcilik, küresel eğilimle eşgüdümlü olarak sürekli artan önem derecesiile yerel kalkınmanın anahtarı haline gelmiştir. Yeni girişimcilerin ortayaçıkması, mevcut işletmelerin sürdürülebilir olması ve artan işsizlik oranınınen aza indirgenmesi gibi amaçlarla kamu kurum ve kuruluşları tarafından finanseedilen teşvikler, girişimcilik algısının yayılmasında büyük rol oynamaktadır.Girişimcilik eğitimleri ve desteklerini sunan kurumların başında ise 81 ilmerkezinde şubesi bulunan KOSGEB gelmektedir. Bu bakımdan, KOSGEB tarafındansunulan uygulamalı girişimcilik eğitimleri ve sertifikasyonun ardından sunulanteşvik sistemi girişimci adayları tarafından büyük rağbet görmektedir. Ancak,sürekli artan eğitim ve katılımcı oranlarına rağmen henüz istenilen öğrenimçıktısı elde edilememektedir. Girişimci adaylarının iş kurma süreçlerinietkileyen unsurların incelenmesi girişimcilik teşvik sisteminin yeniden elealınması açısından önem taşımaktadır. Araştırmada KOSGEB tarafından sunulanuygulamalı girişimcilik eğitimlerinin mülakatlarına katılmış girişimci adaylarıile yapılan görüşmeler neticesinde elde edilen söylemler değerlendirmeyealınmış, elde edilen veriler nitel araştırma yöntemi çerçevesinde incelenmiştir.Araştırmaya Mersin ili Silifke ilçesindeki 277 girişimci adayı dahiledilmiştir. Araştırma sonuçlarının girişimcilik alanına ve uygulamalıgirişimcilik eğitimlerine katkı sunması hedeflenmektedir.