IZVJEŠTAJ O ARHEOLOŠKOM NADZORU NA PAVLINSKOM TRGU U SENJU (STUDENI 2019. – LIPANJ 2020.) - Blaženka Ljubović (Senjski Zbornik)
Arheološki nadzor nad građevinskim radovima uređenja Pavlinskog trga u Senju proveo je Gradski muzej Senj. Stručna voditeljica predmetnoga nadzora bila je Blaženka Ljubović, mag. educ. hist. i mag. archeol. uz konzervatorski nadzor Vinka Madirace, dipl. arheolog iz Konzervatorskog odjela u Gospiću. Navedeni građevinski radovi provedeni su u razdoblju od studenog 2019. do kraja lipnja 2020. godine. U prošlosti, prema povijesnim izvorima, Pavlinski trg u Senju je lokacija na kojoj se nalazio dominikanski, a potom i pavlinski samostan s crkvom sv. Nikole, koji je zbog trošnosti porušen 1874. godine s dijelom gradskog bedema u predjelu starih morskih vrata. Predmet ovog rada arheološki je nadzor na zaštiti lokaliteta Pavlinski trg (prostora nekadašnje pavlinske crkve sv. Nikole i samostana u Senju) tijekom građevinskih radova na uređenju Trga. Nadzor se vršio u svrhu prikupljanja svih bitnih informacija o kulturnim slojevima i arheološkim nalazima, posebice zato što je tijekom ranijih arheoloških istraživanja evidentiran arheološki materijal (grobni nalazi) iz pojedinih povijesnih razdoblja crkveno-samostanskog kompleksa, kao i nepokretna arhitektonska struktura, arheološki zanimljiva, na određenim dubinama od razine pločnika Pavlinskog trga. Cilj arheološkog nadzora bilo je utvrđivanje gabarita crkve i samostana te zaštita eventualnih grobova unutar crkve od moguće devastacije.