ЏЕЈМС КРИГ. ТУРКОФИЛ НА БАЛКАНУ 1875. ГОДИНЕ - Radovan Subić (Srpski Istorijski Časopis)
Џејмс Криг (1836–1910) аутор је једног од путописа који су у првој години Велике источне кризе читаоце у Великој Британији требало да упознају са устанком захваћеним османским провинцијама. На размеђу хришћанског и исламског свијета. Путовање кроз Угарску, Славонију, Србију, Босну, Херцеговину, Далмацију и Црну Гору, на сјевер Албаније, у љето 1875 примјер је дјела које у подјели путописне литературе на балканофилске и туркофилске спада у ове потоње. Пошто је аутор био официр и учесник Кримског рата његова русофобија, присутна практично у свим британским путописима, је нарочито изражена. Путопис карактерише ауторов непријатељски однос према свим противницима османске власти, глорификовање османске администрације, оправдавање лошег муслиманског поступања према хришћанима, оспоравање критичког приступа Османском царству као и пројектовање ирске политичке парадигме на балканске прилике. Циљ рада је да кроз навођење пропуста, тенденциозних коментара и ауторових грешака укаже колико је Криг необјективан а његова књига неадекватан историјски извор.