Rozprawa doktorska jako osiągnięcie habilitacyjne - Łukasz Kierznowski (Opolskie Studia Administracyjno-Prawne)
Zmiany w regulacjach prawnych stopni naukowych z 2018 roku dopuściły uwzględnianie wśród osiągnięć habilitacyjnych także dorobku naukowego sprzed uzyskania stopnia doktora. Na tym tle pojawił się problem interpretacyjny związany z dopuszczalnością uznania za osiągnięcie habilitacyjne rozprawy doktorskiej kandydata. Celem artykułu jest ustalenie, czy rozprawa doktorska może stanowić osiągnięcie habilitacyjne wskazywane we wniosku o nadanie stopnia doktora habilitowanego. W pracy użyto metody dogmatycznoprawnej, dokonano też analizy literatury naukowej dotyczącej przesłanek i procedur nadawania stopni naukowych. W wyniku przeprowadzonych analiz ustalono, że rozprawa doktorska może stanowić osiągnięcie habilitacyjne.