Badania teoretyczno-doświadczalne podrzutu automatycznej broni strzeleckiej - Jacek KIJEWSKI; Łukasz SZMIT (Problemy Mechatroniki)
W artykule przedstawiono wyniki badań teoretycznych i doświadczalnych podrzutu wybranych typów automatycznej broni strzeleckiej. Wyniki badań teoretycznych uzyskano na drodze symulacji komputerowych zjawiska podrzutu zgodnie z opracowanymi modelami fizycznym i matematycznym [2]. Badania eksperymentalne objęły strzelania na specjalnie w tym celu opracowanym stanowisku badawczym. Wyniki badań wykazały istotny wpływ ruchomych części broni na przebieg zjawiska podrzutu.