Türkiye’nin Enerji Politikalarının Rus Basınına Yansımaları: Nezavisimaya Gazeta Örneği - Aynura Hagverdiyeva; Nurşen Mazıcı (Türkiye İletişim Araştırmaları Dergisi)
Bu çalışmada Nezavisimaya Gazeta örneğinde Türkiye’nin enerji politikalarının Rus basınındaki yansımalarına odaklanılmıştır. Çalışma kapsamında Nezavisimaya Gazeta’da 2000-2015 tarihleri arasında yer alan ve Türkiye’nin katılımcısı olduğu uluslararası enerji projeleriyle ilgili toplam 142 haber incelenmiştir. Amacı, Türkiye’nin enerji politikaları konusunun Rus basını tarafından nasıl ele alındığını ve Nezavisimaya Gazeta’da yer alan enerji haberlerinde nasıl bir söylem oluşturulduğunu ortaya koymak olan çalışmada, Teun van Dijk’ın Eleştirel Söylem Analizi yöntemi kullanılmıştır. Yapılan çalışmayla Nezavisimaya Gazeta’nın Türkiye’nin enerji politikalarıyla ilgili haber yapımında tarafsız bir duruş sergileyemediği, konuya Rusya hükümetinin resmi bakış açısına paralel bir perspektiften baktığı ve sonuç olarak ideolojik devlet aygıtı işlevini yerine getirerek egemen ideolojiyi yeniden ürettiği ortaya konulmuştur.