بررسی صفات زراعی و عملکرد ژنوتیپ های امید بخش گندم نان در منطقه زنجان - پیام اصلانی; علی فرامرزی; مسعود کامل شیخ رجه; حمید باقری (Pizhūhish/hā-yi tulīd-i giyāhī)
به منظور بررسی عملکرد و اجزای عملکرد ژنوتیپ¬های امید بخش گندم نان زمستانه در شرایط آبی، همچنین تعیین ارتباط این خصوصیات با عملکرد دانه، تعداد 15 ژنوتیپ پیشرفته گندم همراه با سه رقم متداول منطقه، در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با 3 تکرار در سال زراعی 1390-1389 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی خیرآباد زنجان مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد که بین ژنوتیپ‌ها از نظر صفات وزن هزاردانه، تعداد روز تا ظهور سنبله، شاخص برداشت و تعداد دانه در سنبله ساقه اصلی، عملکرد دانه، طول سنبله اصلی و وزن دانه در سنبله اختلاف معنی‌داری وجود دارد. در شرایط آبیاری همبستگی مثبت و معنی‌داری بین عملکرد دانه با صفت ارتفاع بوته (*70/0=r) و وزن دانه در سنبله (*59/0=r) وجود داشته، در حالی که عملکرد دانه دارای همبستگی منفی و معنی‌داری با تعداد پنجۀ بارور (**73/0- =r) بود. تجزیه علیت نشان داد که صفات شاخص برداشت، تعداد سنبله در واحد سطح و تعداد روز تا ظهور سنبله دارای بیشترین اثر مستقیم مثبت بر عملکرد دانه بودند. در مجموع لاین شماره 4(Col No.3625//Alamoot) دارای بالاترین عملکرد دانه (7997 کیلوگرم در هکتار) نسبت به سایر لاین‌ها بود. این لاین براساس نتایج حاصله پرمحصول¬ترین لاین تحت شرایط آبیاری انتخاب شد.