Брендинг України як туристичного напряму - S. S. Rostovtsev (Вісник Харківської державної академії культури)
Актуальність. Активне залучення іноземних туристів на територію України передбачає й наявність впізнаваного туристичного бренда країни, що зумовлює дослідження способів його створення та розвитку. Мета статті — запропонувати способи створення бренда України як туристичної дестинації. Методологія. У дослідженні використано методи опису, зіставлення та узагальнення. Результати. Згідно з дослідженням, в умовах розвитку інформаційно-комунікаційних технологій необхідною умовою залучення іноземних туристів на територію України є формування бренда дестинації, який дозволить країні виокремитися з-поміж конкурентів за допомогою створення унікального імені та позиціювання для цільової аудиторії. Водночас зазначається, що сьогодні більшість учасників ринку, обираючи туристичні напрямки, надає переваги передусім інформації, отриманої з Інтернету. Утім представленість України на міжнародному ринку в онлайн-середовищі недостатня, а Інтернет як рекламний майданчик потребує досконалішого вивчення. Новизна. Уперше пропонується практичний підхід до створення бренда України з орієнтацією на онлайн-середовище. Практичне значення. Рекомендації, наведені в дослідженні, можуть використати відповідні особи в процесі формування стратегії розвитку туристичного бренда України та її реалізації. Висновки: Створення туристичного бренда України має передбачати: 1) з’ясування основних цінностей брендингу країни; 2) визначення ключових аспектів позиціювання країни; 3) створення та поширення атрибутів бренда, таких як логотип і слоган; 4) представлення країни за кордоном на міжнародних виставках, конкурсах, чемпіонатах та інших заходах; 5) створення експертної групи, яка відповідатиме за стратегічні та технічні питання брендингу України; 6) створення високоякісного туристичного веб-сайта; 7) здійснення пошукової оптимізації для досягнення веб-сайтом перших позицій в результатах пошуку.