Vloga organizacijske kulture in klime pri fluktuaciji zaposlenih v gostinstvu - Evelin Krajnc; Karmen Poplas Juvan (Mednarodno Inovativno Poslovanje)
Gostinska dejavnost je kadrovsko zelo intenzivna gospodarska panoga z nadpovprečno stopnjo fluktuacije kadrov in velikimi kadrovskimi izzivi. Zaradi strukturnih sprememb gostinske dejavnosti, ki jo je spodbudila Pandemija Covid-19, se je kadrovska problematika v gostinski dejavnosti še okrepila; predvsem je narasla negativna fluktuacija. Visoka stopnja fluktuacije kadrov v gostinski dejavnosti ima desetletja dolgo zgodovino in evidentno je, da gospodarstvu in politiki še ni uspelo poiskati uspešnih rešitev. Prispevek empirično preverja vlogo organizacijske kulture in klime pri fluktuaciji kadrov v gostinskih podjetjih Slovenije. Z uporabo kvantitativne metodologije raziskujemo zaznavo organizacijske klime, organizacijske kulture in predvideno fluktuacijo. Ugotavljamo, da sta zaznani organizacijska kultura in klima med anketiranci relativno nizki, prav tako je zaznati zmerno visoko stopnjo predvidene fluktuacije. Okoli 50% vprašanih predvideva menjavo podjetja oziroma menjavo poklicnega področja. Med dobro ocenjenimi so atributi organizacijske kulture in klime, ki se nanašajo na goste oziroma stranke ter produktivnost dela. Slabše ocenjeni so atributi organizacijske kulture in klime, ki se nanašajo na zaposlene in delo v organizaciji.