Компетенція митних органів щодо протидії корупції у царині забезпечення митної безпеки - O. V. Ilchenko (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
У статті подано результати дослідження окремих понятійно-категоріальних елементів системи теоретико-правового регулювання відносин протидії корупції у митній сфері як важливого складового елементу зміцнення митної безпеки. Деталізовано окремі позиції сформованої наукової правової доктрини за проблематикою дослідження та визначено наявні прогалини у висвітленні понятійно-категоріального апарату теоретико-правового регулювання антикорупційної діяльності у митній сфері як способу сприяння поліпшення загального стану митної безпеки. Визначено відсутність у нормативно-правових характеристики категорії «компетенція» митних органів щодо організаційного забезпечення протидії корупції як способу забезпечення митної безпеки. Доведено, що компетенція митних органів у сфері протидії корупції характеризується сукупністю закріплених у чинному законодавстві юридичних прав і обов’язків (повноважень) митних органів, їхніх посадових осіб з приводу вимоги від інших осіб антикорупційної поведінки, яка закріплена в приписах нормативних актів. Запропоновано внести доповнення до переліку наявних у Митному кодексі України основних завдань, котрі виконують митні органи, щодо їх повноваження у сфері протидії корупції як складової митної безпеки, а також доповнити ст. 6. «Митні інтереси та митна безпека», п. 2.1 наступного змісту. Компетенція митних органів у сфері протидії корупції як складової митної безпеки – це складова адміністративно-правового статусу митних органів, що являє собою сукупність їхніх прав і обов’язків, завдань, функцій, предмета відання, призначення, місця та ролі митних органів щодо як специфічного виду діяльності у сфері соціального управління, що включає систему заходів політичного, правового, організаційно-управлінського, ідеологічного, соціально-психологічного та іншого характеру направлених на забезпечення стану захищеності митних інтересів України, а саме національних інтересів шляхом реалізації митної політики держави. Перспективами подальших досліджень є визначення напрямів проведення адміністративної реформи в Україні, перегляд повноважень, завдань та функцій органів фінансово-контрольної діяльності, подальший аналіз та удосконалення базових правових понять, що забезпечують стан правомірності у сфері митної безпеки.