УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ КРИЗИ: АДАПТИВНІ МОДЕЛІ ТА ЕФЕКТИВНІ ПІДХОДИ - Анастасія Зеркаль; Марія Павленко (Економіка та суспільство)
У статті розглянуто сучасні підходи до управління персоналом підприємств та проєктів в умовах воєнного стану, висвітлено особливості тенденцій розвитку персоналу для забезпечення стабільності підприємства та досягнення цілей у кризових ситуаціях. Визначено та узагальнено найбільш затребувані навички фахівців, які забезпечують ефективність діяльності підприємства у кризових ситуаціях і є пріоритетними для роботодавця. Проаналізовано специфіку адаптивних моделей управління та їхню роль у мінімізації ризиків. У статті також розглянуто методи адаптації менеджерів і організаційних структур до викликів, спричинених війною, з акцентом на розвиток навичок кризового управління, стратегічного мислення та гнучкості у прийнятті рішень. Особлива увага приділена важливості швидкого реагування на непередбачувані виклики та здатності до використання креативних підходів в управлінні. Окреслено перспективи подальших досліджень у цій сфері, що допоможуть удосконалити методи управління в умовах постійних змін.