ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ ПРАКТИКИ ФРАНЧАЙЗИНГУ У КРАЇНАХ, ЩО РОЗВИВАЮТЬСЯ - Лілія Українець (Економіка та суспільство)
У статті здійснено порівняльний аналіз франчайзингової практики в п’яти країнах, що розвиваються: Малайзії, Бразилії, Китаї, ПАР та Нігерії. Дослідження охоплює ключові параметри індустрії: кількість брендів і торгових точок, внесок у ВВП, створення робочих місць, законодавчу базу та особливості державного регулювання. Дослідження зосереджене на елементах ділової практики, що є характерними для кожної країни. Результати виявили спільні риси технічної реалізації бізнес-моделі та водночас суттєві міжкраїнні відмінності у правових та інституційних аспектах. Особливу увагу приділено регіональним тенденціям, потенціалу залучення іноземних брендів і ступеню зрілості ринку. Отримані висновки можуть слугувати орієнтиром для адаптації франчайзингових стратегій у країнах із перехідною економікою.