کاربردِ اصولِ منطقی دراُنس‌التّائبینِ شیخِ جام - میرضیاءالدین میری (غالب)
انس التائبین، کتابی‌است از شیخ احمد جام نامقی، که ‌موضوعات عرفانی، تصوفی و اجتماعی را در خود جای داده و اساساً برای اقناع روحیۀ پرسش‌گریِ مخاطبان، نوشته شده است. این جُستار در پی این‌بوده که با استفاده از روی‌کرد پژوهش کیفی، در پی حلِ مسألۀ کاربستِ اصولِ منطقی در نثر انس التائبین، برآید و زمینه‌های متفاوت منطقی در کتاب مذکور را نشان بدهد. ازآنجایی‌که اصول منطقی هم‌چون تعریف، تقسیم و استدلال، برای ارائۀ درست واحدهای زبانی و تثبیت و شناخت گزاره‌های فکری کاربرد دارند، شیخ جام، از هر سه اصل منطقی فوق، با عنایت به متغیرهای مربوط به سبک نوشتار و اقتضای موضوعات کتاب خود، بهره برده است. هرچند که به لحاظ معرفت‌شناسیِ متن، شماری از اصول مذکور، نتوانستند به شکل کاملاً دقیق و قالبی، در کتاب انس التائبین، حضور داشته باشند؛ اما استدلال به روش‌های قیاسی و تمثیلی در نثر انس التائبین، نمود دارد؛ نیز استدلال مباشر، در جای‌جای کتاب دیده می‌شود. هم‌چنین روش‌های متفاوت تعریف، هم‌چون تعریفِ ضمنی، عملی، اقناعی، تشبیهی و... . در نثرِ شیخ دیده می‌شوند و تقسیم‌بندی مفاهیم نیز به روش‌های منطقیِ متفاوتی در کتاب مذکور صورت گرفته است.‌ کاربست اصول منطقی، نثر شیخ جام را، در پخته‌گیِ دست‌گاهِ فکری و سخته‌گیِ زبان، یاری کرده است.