Öfke Sorunu Ya ayan Çocuklara Yönelik Uygulamalar - Ahmet çev. ÖZMEN (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Çocuklarda öfke konusu, çok fazla dikkat çeken bir konudur. Bu makalede, öfke sorunu yaşayan çocuklara yönelik akılcı duygusal-davranışçı yaklaşıma dayalı bazı baş etme yöntemleri gözden geçirilecektir. Bu kapsamda, ilk önce, çocukların öfkelendiklerinde ya da onların öfkelenmelerine neden olan durumla karşı karşıya kaldıklarında, kendilerinde ortaya çıkan içsel uyarıcıları fark etmelerine, tanımalarına ve bu uyarıcıları kabullenmelerine yardımcı olabilecek konular tartışılmaktadır. Bu aşamada çocuklara, öfkelenmeden hemen önce kendilerinde ortaya çıkan fizyolojik belirtilerin (ön uyarıcıların) varlığı öğretilebilir. Öfke yönetiminin bir diğer önemli bileşeni de, çocukları, öfke üreten düşünceleri engelleyecek mutlu ve eğlenceli zihinsel imgeleri kullanmaya teşvik etmektir. Bu durumda çocuklar kendilerinde öfke yaratan düşünceyi durdurarak kendilerini “mutlu eden” ya da “eğlenceli” zihinsel bir imgeyi, öfke yaratan düşüncenin yerine koymayı öğrenebilirler. Son olarak yoğun öfke sorunu yaşayan ve yardıma gereksinimi olan çocuklar için ayrıntılı olarak akılcı duygusal betimlemelerin bir analizi sunulmuştur