بررسی کاربرد نانوکیتوزان در صنعت کاغذ و بسته بندی مواد غذایی - صالح قهرمانی; سحاب حجازی; علی عبدالخانی (علوم و فنون بسته بندی)
امروزه بهرهگیری از روش های نوین بسته بندی و به کارگیری فناوری نانو امکان استفاده از ترکیبات زیست تخریب پذیر با خاصیت ضد میکروبی به جای مواد مصنوعی مضر برای سلامتی را ایجاد کرده است. یکی از این ترکیبات زیست تخریب پذیر نانو کیتوزان است. نانوذرات کیتوزان نانوذرات پلیمری و زیستی امیدوارکننده ‌ای هستند که در دهه‌ های اخیر مورد توجه زیادی قرار گرفته ‌اند. در این مطالعه مروری، روش های تهیه کیتوزان و نانوکیتوزان، کاربرد نانوکیتوزان در صنعت بسته بندی کاغذ، و بسته بندی مواد غذایی، و همچنین اهمیت، کاربرد، و نحوه ترکیب نانوکیتوزان با سایر مواد در بسته بندی، با استفاده از مقالات و کلیدواژه های مرتبط بین سال های 2005 تا 2023 مورد بررسی قرار گرفته است. نانو ذرات کیتوزان به دلیل دارا بودن خاصیت زیست تخریب پذیری، ویژگی‌ های مقاومتی بالا، خواص ضد میکروبی و ضد قارچی، قابلیت شکل‌گیری مطلوب، سبکی، تنوع خواص فیزیکی، چاپ پذیری خوب، و فرایند تولید آسان، اهمیت ویژه و کاربرد گسترده‌ای در صنایع کاغذ و بسته بندی مواد غذایی پیدا کرده اند‌. بر اساس نتایج حاصل از این بررسی ترکیب کردن نانوکیتوزان با ترکیبات زیستی دیگر نظیر پلی ساکاریدها یا پروتئین ها و ایجاد نانو کامپوزیت های پلیمری می تواند موجب بهبود خواص عملکردی فیلم های حاصل از این ترکیب شود. همچنین نانوکیتوزان می‌تواند نقش موثری در تهیه فیلم های فعال زیستی ایفا نماید و و از این رو در حفظ و بهبود کیفیت مواد بسته‌ بندی شده در طول فرایند نگهداری و انبارسازی کمک شایانی به صنعت کاغذ و بسته ‌بندی مواد غذایی می ‌کند.