PLATONAS, CARROLLIS, WITTGENSTEINAS IR KRIPKE APIE PRIVAČIOS KALBOS GALIMYBĘ - Saulenė Pučiliauskaitė (Problemos)
Straipsnyje analizuojama Wittgensteino privačios kalbos problema. Šios problemos užuomazgos įžvelgiamos Platono dialoge "Kratilas" bei L.Carrollio literatūrinėje kūryboje. Drauge analizuojamas S. Kripke's siūlomas Wittgensteino privačios kalbos argumento nagrinėjimas ir daroma išvada, kad privačios kalbos būti negali. Tai išvada, deranti ir su Platono ironija, ir su groteskišku Carrollio sąmoju. Iš privačios kalbos negalimybės įrodymo plaukia, kad negali būti ir logiškai privataus pasaulio. Prasminiai žodžiai: kalba, privati kalba, skeptinis paradoksas, privatus pasaulis.