RASYONEL EKONOMİ VE DAVRANIŞ İKTİSADINDAN DEĞERLER İKTİSADINA - Mehmet Karagül (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
İnsanının rasyonelliği üzerinekurgulanan Neo klasik iktisat teorisi bu gün dünyada hâkim iktisatpolitikalarına yön vermektedir. Söz konusu politikaların neticesinde oluşanhali hazırdaki gelir ve servet dağılımı ise kabul edilebilirliğin çok ötesindebir durum sergilemektedir. Bu nedenle iktisadi hayattan, insanının yanılmazlığıgerekçesi ile ahlakı ve kamu denetimini dışlayan Neoliberal iktisat politikalarıyerine, toplumsal değerlerle, kamu denetimine yer veren, sermaye birikimi içinzenginin ihtirasına dönük üretim yerine,ihtiyaç sahibinin temel gereksinimleri için üretimi amaç edinen yeniiktisat anlayışına ihtiyaç olduğu muhakkaktır. Bu anlamda bireysellikten ziyadetoplumsal birlikteliği ve sosyal sorumluluğu dikkate alan, insana olduğu kadardoğaya karşı da duyarlı olan değerler ekseninde iktisadi hayatın düzenlenmesisosyal refah ve barış için zaruret arz etmektedir.