Правовий режим добре відомих торговельних марок - O. Y. Kronda; V. V. Mykhailiuk (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
У статті проаналізовано правовий режим добре відомих торговельних марок в Україні з урахуванням міжнародних зобов’язань, що випливають із участі України в основоположних багатосторонніх угодах, а також з огляду на національну правозастосовну практику. Особливу увагу приділено з’ясуванню сутності поняття «добре відома торговельна марка» та характеристиці специфіки її правової охорони відповідно до положень Паризької конвенції про охорону прав промислової власності та Угоди про торговельні аспекти прав інтелектуальної власності (ТРІПС), які забезпечують фундаментальні міжнародні стандарти захисту таких об’єктів. Окреслено основні етапи трансформації законодавства України у сфері охорони прав на торговельні марки, зокрема проаналізовано положення Закону України «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг», які стосуються процедури визнання торговельної марки добре відомою. Розглянуто механізми реалізації такої процедури в адміністративному порядку через Апеляційну палату Національного органу інтелектуальної власності, функції якого виконує Державна організація «Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій» (далі – УКРНОІВІ), а також у межах судового провадження. Проаналізовано основні критерії, що беруться до уваги під час оцінювання ступеня відомості позначення серед споживачів, з урахуванням тривалості та географії його використання, обсягів продажів, рекламної активності, наявності реєстрацій у різних юрисдикціях тощо. Ґрунтуючись на аналізі актуальних рішень Апеляційної палати Національного органу інтелектуальної власності, зокрема у справах щодо торговельної марки «ВЕЛМАРТ», розкрито практичне застосування відповідних критеріїв та особливості підходів до визнання словесних і комбінованих позначень добре відомими. У підсумку зроблено висновки, що у контексті євроінтеграції особливого значення набуває імплементація положень Директиви (ЄС) № 2015/2436, яка встановлює високі стандарти охорони добре відомих марок. Така гармонізація із законодавством Європейського Союзу сприятиме підвищенню прозорості процедур, передбачуваності правозастосування та зміцненню довіри інвесторів до правової системи України.