Історичний розвиток прав і свобод людини - S. Yu. Ivanov (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
У статті досліджено особливості, передумови та історичний розвиток прав і свобод людини впродовж існування людської цивілізації. Продемонстровано складний еволюційний шлях від минулого до сучасності, відзначено зміни уявлень про права і свободи людини упродовж цього шляху. На основі наукового аналізу нормативно-правових актів, широкого кола джерел та наукової літератури робиться спроба дослідити особливості процесу історичного розвитку прав і свобод людини впродовж існування людської цивілізації, демонструючи різні погляди та концепції окремих видатних державних діячів, філософів, правників та ін.