Postępowanie z odpadami z cmentarzy - Marek Górski (Kościół i Prawo)
Regulacja prawna dotycząca postępowania z odpadami pochodzącymi z cmentarzy ma charakter bardzo ograniczony, zarówno w przepisach dotyczących zarządzania cmentarzami, jak i odnoszących się do postępowania z odpadami, budzi jednak wiele różnych wątpliwości. W praktyce odpady takie sprawiają spore problemy, ze względu na ich zróżnicowanie i zanieczyszczenie, także znaczną ilość, dodatkowo lawinowo wzrastającą w początkach listopada. Wątpliwości budzi także status prawny takich odpadów. W opracowaniu przyjęto, że w większości odpady z cmentarzy należy uznać za odpady komunalne, a postępowanie z nimi regulowane jest zwłaszcza przepisami szczególnymi, zawartymi w ustawie o utrzymaniu czystości w gminach z 1996 r. W związku z powyższym poddano analizie przepisy dotyczące zbierania takich odpadów, w szczególności selektywnego odbioru z cmentarza i późniejszego zagospodarowania, obowiązków z tym związanych obciążających podmioty zarządzające cmentarzami, gminy oraz podmioty odbierające odpady. Wskazano pewne luki i niejasności w obowiązujących regulacjach prawnych zagadnienia i sformułowano propozycje odpowiednich zmian przepisów.