Trgovačko-obrtnička komora u Rijeci 1811.-1924. - Nikola Crnković (Vjesnik Istarskog Arhiva)
Trgovačko-obrtnička komora u Rijeci bila je državna i staleška ustanova koja je najsvestranije i najustrajnije poticala, usmjerivala i registrirala gospodarski razvoj Rijeke. Takav gospodarski subjekt, koji je ujedno društvena ustanova i gospodarska oblast, koja je jednako poticajni poslovni posrednik i informator kao i mirovni čimbenik među partnerima, u svim je emanacijama svoga djelovanja najzorniji očevidnik gospodarskih kretanja, ali i svih poticajnih i ograničavajućih učinaka političko-povijesnih okolnosti, zbivanja i mijena u razdoblju njezina funkcioniranja. Autor upućuje na mogućnosti istraživanja arhivskog fonda jedne ustanove koja svjedoči kako je Rijeka bila emporij kontinentalnog značenja, navlastito srednjoeuropskog i sredozemnog te kako se u djelovanju te ustanove očituju bitni smjerovi povijesnog razvoja Rijeke u posljednja dva stoljeća.