El clima «trastornat»: sequera, temporals, riuades i inundacions a Catalunya i al País Valencià a les acaballes del segle XVIII - Armando Alberola Romá (Estudis d'Història Agraria)
Durant els últims anys del segle XVIII, el «temps» de tot el vessant mediterrani peninsular va estar condicionat per l’anomalia atmosfèrica coneguda com a oscil·lació Maldà, caracteritzada per la coincidència de fenòmens meteorològics extrems. Això vol dir que la sequera inclement convivia amb precipitacions extraordinàries, amb riuades i inundacions; però també amb pedregades, gelades fora de temporada, hiverns llargs i freds, i estius curts i humits. Algun contemporanis eren conscients d’aquest comportament anòmal del clima, les conseqüències desastroses del qual havien de suportar els camperols i la societat en conjunt, any rere any