Açık Öğretim lisesinin yetişkin eğitiminde katılım sorunsalı bağlamında incelenmesi - Bediha ŞAHİN; Meral UYSAL (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Bu araştırma Çankaya Halk Eğitimi Merkezi’ne kayıt yaptırarak Açık Öğretim Lisesinde öğrenimlerine devam eden öğrenci ve mezunların, öğrenimlerini Açık Öğretim Lisesinde sürdürme nedenlerini, Açık Öğretim Lisesini bitirme amaçlarını ve eğitim sürecinde karşılaştıkları sorunları belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Betimsel tarama modelindedir. Nitel araştırma yaklaşımının kullanıldığı araştırmada “yarı yapılandırılmış görüşme formu” aracılığıyla 34 öğrenci ve 8 mezunla görüşme yapılmıştır. Veriler içerik analizi ile çözümlenmiştir. Öğrenci ve mezunların öğretimlerini Açık Öğretim Lisesinde sürdürmelerinin ekonomik nedenlere, ayrımcılık ile ilgili nedenlere, eğitim sistemi ile ilgili nedenlere ve kişisel nedenlere bağlı olarak ortaya çıktığı görülmektedir. Açık Öğretim Lisesini bitirme amaçları “mesleki amaçlar”, “akademik amaçlar” ve “kişisel gelişme” amaçları etrafında toplanmaktadır. Eğitim sürecinde ev ve iş ile okul yaşamını birlikte sürdürmekten kaynaklı sorunlar yaşadıkları, özellikle yüz yüze öğrenim eksikliğinden dolayı öğrenmede güçlük çektikleri, sınav ve test sistemine uyum sağlamada zorlandıkları bulgulanmıştır.