Urząd nadprokuratora na Pomorzu Szwedzkim (1799-1818) - Paweł Gut (Czasopismo Prawno-Historyczne)
W okresie rozwoju monarchii absolutnych w XVIII w. zakres jurysdykcji państwa znacznie się rozszerzył. Dążyło ono do objęcia kontrolą jak największego obszaru życia państwowego i społecznego. W przypadku Pomorza przemiany te dotyczyły głównie części brandenbursko-pruskiej, gdzie reformy wprowadzane od czasów Wielkiego Elektora przekształciły kraj w prowincję scentralizowanego państwa biurokratycznego. Zmiany te obejmowały również sądownictwo, które mimo pozostawienia licznych partykularyzmów, stało się częścią ogólnopaństwowego systemu. Natomiast w części szwedzkiej dawnego władztwa Gryfitów, pomimo stworzenia nowoczesnego państwa w metropolii, zachował się dotychczasowy ustrój stanowy z czasów samodzielności Pomorza. Jego elementy zachowały się również w wymiarze sprawiedliwości, mimo posiadania przez królów Szwecji w swych prowincjach niemieckich privilegium de non appellando illimitatum, który pozostał nadal partykularny, niezwiązany z innymi prowincjami monarchii Wazów, z wyjątkiem prawa i sądownictwa wojskowego.