MARKALARIN ALGILANAN SOSYAL MEDYA PAZARLAMA ÇALIŞMALARININ TÜKETİCİLERİN ÇEVRİMİÇİ FİKİR ARAMA VE İLETME DAVRANIŞLARI ÜZERİNE ETKİSİ - Nahit Köker; Cevat Sercan Özer (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Günümüzde bireylerin markalara karşı olan algılarını şekillendiren birçok unsur bulunmaktadır. Ayrıca bu algılar, bireylerin birçok konudaki tutum ve davranışlarını da etkilemektedir. Özellikle sosyal medyanın etki alanını artırması bireylerin markalar ile olan etkileşimlerine yeni bir boyut getirdiği gibi, aralarındaki ilişkiyi şekillendiren faktörleri de etkilemiştir. Mevcut çalışmada sosyal ağlar üzerinden yürütülen pazarlama çalışmalarına ilişkin algıların bireylerin çevrimiçi fikir arama ve iletme davranışlarına nasıl etki ettiği gözlemlenmeye çalışılmıştır. Ayrıca bu algılar üzerinde etkisi olabilecek marka hayranlığı, cinsiyet, çevrimiçi ürün satın alma ve çevrim içi kalma süreleri gibi değişkenlerinde etkileri tartışılmak istenmiştir. Bu noktadan hareketle nicel araştırma yöntemine başvurulup bu yöntemin veri toplama tekniklerinden olan ve birincil verilere ulaşmak amacıyla anket tekniğinden yararlanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde, fark testleri (t-testi, One Way Anova) ve ilişki testleri yapılmıştır. Çalışma kapsamında yapılan araştırma ile özellikle bu algının önemli ölçüde çevrimiçi görüş arama ve iletme davranışları ile bağlantılı olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca çevrimiçi kalma süresi, ürün satın alma sıklığı, marka hayranlığının ve kullanıcıların cinsiyetlerinin de bu algı ile ilişkili olduğu tespit edilmiştir.