Samorząd metropolitalny budowany od zadań - Redakcja RRPR (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna)
Książka jest efektem współpracy środowiska naukowego, eksperckiego i administracyjnego, funkcjonującego w ramach Metropolitalnej Sieci Współpracy Naukowej i Eksperckiej – koordynowanej przez Instytut Metropolitalny w Gdańsku.