Vpeljava in ovrednotenje metode določevanja mineralnega dušika v tleh - Veronika KMECL; Lucija ZUPANČIČ-KRALJ (Acta Agriculturae Slovenica)
Ugotavljanje vsebnosti anorganskega oz. mineralnega dušika (Nmin), ki ga ekstrahiramo iz zemlje z 0,01 M razt. CaCl2, omogoča izboljšanje napovedovanja gnojenja z dušikom. V ta namen smo razvili analitske metode določevanja amonijevih, nitratnih in nitritnih ionov v zemlji. Metode smo verificirali; določili smo točnost, natančnost, mejo zaznavnosti (LOD) in mejo kvantitativne določitve (LOQ). Točnost meritev smo dokazali z uspešnim sodelovanjem laboratorija v mednarodni medlaboratorijski primerjalni shemi WEPAL (Wageningen Evaluating Programme for Analytical Laboratories, Nizozemska). Natančnost meritev (ponovljivost in obnovljivost) smo izrazili z relativnim standardnim odmikom (RSD), ki je bil v vseh primerih pod 2%. Vrednosti LOD in LOQ za nitratni dušik sta bili 0,05 mg/kg oz. 0,18 mg/kg in za amonijski dušik 0,09 mg/kg oz. 0,31 mg/kg.