Yine, Yeni, Yeniden: Çocuklarda Elektrik Çarpmaları - Cemşit Karakurt; Cengiz Yakıncı; Eda Kayhan; Fatih Kaplan; Habip Almiş (Sakarya Tıp Dergisi)
AMAÇElektrik çarpması, yüksek mortalite ve morbiditeye neden olan, başlıca yanık, kardiyak ve ortopedik sorunlara yol açan ve tüm yaş gruplarının risk altında olduğu bir travma türüdür.Bu çalışma, elektrik çarpmaları ile başvuran çocukların demografik özelliklerinin belirlenmesi, mortalite ve morbiditeyi azaltmaya yönelik alınabilecek önlemlerin tartışılması için planlandı.GEREÇ VE YÖNTEMÇalışmamızda, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümüne 1 Ocak 2008–1 Ağustos 2013 tarihleri arasında elektrik çarpması nedeniyle getirilen 57 olgu, demografik özellikleri, maruz kalınan akımın voltajı, yanık dereceleri, CPK, CK-MB değerleri açısından incelendi.BULGULARElektrik çarpması ile gelen 57 olgunun 39'u erkek (%68,5), 18'i kız (%31,5), yaş ortalaması 11,1 yıl idi. Yaş gruplarına göre dağılımı ise; 0–3 yaş grubunda 4 (%7), 4–6 yaş grubunda 5 (%9) 7–9 yaş grubunda 14 (%24,5), 10–12 yaş grubunda 12 (%21), 13–15 yaş grubunda 14 (%24,5), 16–18 yaş grubunda ise 8 (%14) olgu şeklindeydi. Olguların 28'i (%49,1) yüksek voltaja, 29'u (%50,9) düşük voltaja maruz kalmıştı. Yanık oluşan olgu sayısı 26 (%45,5) idi; bunların 9'u (%34,6) birinci derece, 5'i (%19,2) ikinci derece, 12'si (%46,2) üçüncü derece yanıktı. CK enzim yüksekliği 37 (%64,9) olguda, CK-MB enzim yüksekliği ise 53 (%92,9) olguda saptandı. Aritmi gelişen olgu sayısı 6 (%10,5) idi. Olgularımızın 3'ü (%5,26) kaybedildi.SONUÇ: Elektrik çarpmalarıyla başvuran olguların büyük bir kısmı koruyucu hekimlik uygulamaları ile önlenebileceğinden halk eğitimi ve koruyucu hekimlik uygulamalarının etkin bir şekilde uygulanması bu türden kazaları azaltmak açısından önem arz etmektedir.