بافت‌نگاری آموزه‌های قرآنی به‌مثابه چارچوبی برای توسعه انسجام سیستم‌های اجتماعی - جعفر ترک زاده; تورج درخشان فر; رحمت الله مرزوقی; محمد جواد سلمان پور; جعفر جهانی (Islām va ̒ulūm-i ijtimā̒ī)
هدف پژوهش حاضر بافت نگاری آموزه‌های قرآنی به‌مثابه چارچوبی برای توسعه انسجام سیستم‌های اجتماعی است. این پژوهش ازنظر رویکرد، کیفی از نوع مطالعۀ موردی می‌باشد که با استفاده از روش‌‌های تحلیل مضمون و بافت‌نگاری انجام شده است. به‌منظور تصدیق اعتبار داده‌های پژوهش از مفاهیمی همچون باورپذیری، قابل‌دفاع‌بودن و امانت‌داری استفاده شده است. یافته‌های پژوهش نشان می‌دهد بافت‌نگاری آموزه‌های قرآنی به‌مثابه چارچوبی برای توسعه انسجام سیستم‌های اجتماعی در قالب مضامین مفهومی، ساختاری، اجتماعی، عاطفی و معنوی قابل‌تبیین می‌باشد. ازاین‌رو، بعد مفهومی شامل مؤلفه‌هایی از قبیل درک معنای انسجام، هدف، ضرورت و راهکارها می‌باشد. در بعد ساختاری مؤلفه‌هایی ا قبیل جهت‌گیری راهبردی، طرح سیستمی و بستر فرهنگی اهمیت می‌یابند. در بعد اجتماعی مؤلفه‌های هویت، همنوایی، تعهد، در بعد عاطفی مؤلفه‌های تمایلات، تعلق، احساسات مثبت و سرانجام، در بعد معنوی نیز مؤلفه‌های مناسک عبادی، مبانی اعتقادی و نظام اخلاقی قابل‌تبیین می‌باشد.