New Media Control and Capital: Commercialization of Privacy and the Problem of Access - Himmet Hülür (Yeni Medya)
İnternet ve yeni medya sitelerinin ifade özgürlüğü ve demokratik katılımın önündeki geleneksel engelleri zayıflattığı yaygın olarak kabul edilmektedir. İnternet, iletişim alanında devrimci ve katılımcı bir gelişme olarak görülmektedir. Genel olarak, çevrimiçi ağların çeşitli toplumsal ve bireysel amaçlar için kullanılabileceği ve insanların kendi gizliliklerini açığa vurmadan çevrimiçi ağları kullanabilecekleri düşünülmektedir. En yaygın görüş ise insanların İnternette kendilerini daha kolay ve özgür bir şekilde ifade ettikleridir. Bununla birlikte, herkesin İnternete sınırsız erişimi yoktur ve erişimi olanlar arasında okuryazarlık, kabiliyet, hız vs. açısından önemli eşitsizlikler ve farklılıklar bulunmaktadır. Bu tartışmalara dayalı olarak bu makalede şu sorulara cevap aranmaktadır: Çevrimiçi erişim ve gizlilik açısından yeni medyanın temel sorunları nelerdir? Egemen gözetim biçimlerini ve yeni medya vasıtasıyla sermaye birikimini dikkate alarak gizlilik ve erişimin mevcut biçimlerini nasıl anlayabiliriz? Bu sorulara verilen yanıtlara bağlı olarak yeni medyayı iletişim alanında gerçek bir ilerleme olarak görebilir miyiz? Bu makale, İnternete ve yeni medyaya kuramsal yaklaşımları gizlilik ve erişimle ilgili eleştirel görüşler üzerinde odaklanarak değerlendirmektedir.