Početak i trajanje roka zastare za odštetne tražbine osiguratelja prema trećoj odgovornoj osobi – može li drukčije? - Gordan Stanković; Adriana Vincenca Padovan (Poredbeno Pomorsko Pravo)
Subrogacija osiguratelja zauzima važno mjesto u pravu osiguranja. U hrvatskom pravnom sustavu, osiguratelj po isplati štete iz osiguranja na temelju zakona stupa u pravni položaj osiguranika prema štetniku. Ovo je posebno važan institut imovinskog osiguranja na temelju kojega osiguratelj koji je isplatio štetu iz osiguranja može tražiti naknadu te štete od štetnika do iznosa isplaćene osigurnine. Postupovni i materijalnopravni izazovi koji proizlaze iz ovog mehanizma često su izvor kompleksnih pravnih razmatranja, posebno s obzirom na početak i trajanje roka zastare subrogiranih odštetnih zahtjeva.