Eklemeli İmalat Yöntemleri İle Üretim ve Onarım Uygulamaları - Kadir Çelik; Arif Özkan (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi)
Eklemeli imalat günümüzde geleneksel üretim yöntemlerinin yetersiz veya verimsiz kaldığı çeşitli üretim işlemleri için kullanılmaktadır. Bu çalışmada, eklemeli imalatın ortaya çıkışı, gelişimi, uygulama biçimleri, bunların avantaj ve dezavantajları incelenmiştir. Farklı gereksinimler için geliştirilmiş çeşitli yöntemler, birbirleri ile kıyaslanmıştır. Hangi uygulamada hangi yöntemin tercih edilmesi gerektiği yönünde araştırmalar yapılmıştır. Çalışmada, farklı geometri, yoğunluk, malzeme ve fiziksel özellikler içeren ürünler için farklı yöntemlerin tercihinin olacağı tespit edilmiştir. Süre, malzeme miktarı, yüzey kalitesi gibi farklı etkenlerin, tercih sürecinde rol oynadığı ortaya konmuştur.