Sobre una psicologia de la vergonya - Georg Simmel; Andrés Mauricio Soto (translator) (Digithum)
El text «Zur Psychologie der Scham», que es tradueix aquí amb el títol «Sobre una psicologia de la vergonya», el va escriure Simmel el 1901 per al diari Die Zeit de Viena. Té la peculiaritat de ser un escrit que, a diferència d’alguns ja coneguts en castellà del pensador berlinès, ressenya i qüestiona explícitament el treball i les recerques d’un altre autor coetani: Havelock Ellis (1859-1939), metge i sexòleg les explicacions del qual sobre l’origen del sentiment de vergonya o pudor van suscitar —en aquell moment— un debat a l’entorn d’aquest tema. És, alhora, la resposta i l’aportació de Simmel a aquesta discussió, qui es va basar per a això en una perspectiva que recorre tant a elements psicològics com sociològics. Es tracta així d’un treball no circumscrit únicament als límits d’una simple ressenya crítica, fet que el converteix en la contribució del mateix Simmel a la temàtica específica de la vergonya; contribució, per cert, relacionada estretament amb aquella part de la seva obra que s’ocupa de les emocions, els sentiments i els afectes entre els éssers humans.