Stratejik İletişim Araştırmalarında Yeni Yönelimler: Uluslararası Literatürdeki Tartışmalar Üzerine Bir Analiz - Melike Aktaş (Selçuk İletişim)
Stratejik iletişim literatüründe gündeme gelen yeni kavramsal ve kuramsal arayışların ve yaklaşımların konu edildiği bu çalışmada, alanın önde gelen uluslararası dergileri arasında kabul edilen Business and Professional Communication Quarterly, Corporate Communications: An International Journal, International Journal of Strategic Communication, Journal of Applied Communication Research, Journal of Communication Management, Journal of Communication Inquiry dergilerinde Ocak 2015 ile Mayıs 2020 tarihleri arasında yayımlanan makaleler, sistematik inceleme yöntemi ile analiz edilmiştir. Bu dergilerde yer alan ve stratejik iletişim alanı için yeni kavramlar, kuramlar ve yaklaşımlar öneren makaleler belirlenmiş, bu makaleler alanın yeni yönelimlerini belirlemek için değerlendirilmiştir. Bulgular, mevcut stratejik iletişim anlayışının örgüt merkezliliğinin ve yönetsel kontrol üzerine kurulu mantığının günümüzde özellikle dijital dönüşümlerle geçersiz hale geldiğini göstermektedir. Günümüz toplumlarında, kurumlarında ve kamularında yaşanan dönüşümler, stratejik iletişimi daha katılımcı, açık, esnek ve etkileşimli olarak kavramsallaştırmayı zorunlu kılmaktadır. Alanın temel kavramları olan ‘strateji’ ve ‘iletişim’ anlayışları gözden geçirilmeli; stratejik iletişim, makro düzeyde, toplumsal boyutu ile analiz edilip tartışılmalıdır.