Oleksandr Dovzhenko through the prism of his NKVD-MIA-MSS file - V. A. Grechenko; O. N. Yarmysh (Law and Safety)
В одному з навчальних посібників для абітурієнтів, які мають здавати іспит з історії України, прочитав таке запитання для закріплення знань: «Що Довженко зробив для України?» І відповідь: «Він зробив величезний внесок в українське відродження 20-х років. Своїми фільмами “Звенигора”, “Арсенал”, “Земля”, створив не тільки українське кіномистецтво, а й мистецтво кіно Радянського Союзу, вплинув на розвиток світового кіно». Але ж це лише видима сторона життя й діяльності Олександра Довженка, до того ж однобічна. І виходить, як у відомому фільмі про життя школи, коли учень відповідає вчителю історії: «Що тут розповідати, про нього ж лише кілька рядків у підручнику!»