Przyroda jako wartość w edukacji dla zrównoważonego rozwoju - Helena Ciążela; Ligia Tuszyńska (Studia Ecologiae et Bioethicae)
Wartości związane z rozwojem zrównoważonym (sustainable development) stanowią istotną kwestię, ponieważ są zakorzenione w zagrożeniach dotyczących człowieka, w najbardziej elementarnych kwestiach. Niezrównoważenie rozwoju współczesnej cywilizacji niesie za sobą zagrożenie dla całej ludzkości. Troska o środowisko nie uwzględniająca aspiracji i dążeń społecznych może stać się źródłem konfliktów i napięć mogących destabilizować sytuację polityczną. Artykuł zwraca uwagę na relacje człowieka z przyrodą od najmłodszych lat. Głównym problemem jest kształtowanie świadomości ekologicznej przez postrzeganie przyrody jako podstawowej wartości dla człowieka. Kształtowanie wartości w odniesieniu do otaczającej przyrody i najbliższego środowisku dziecka może przyczynić się do zrównoważonego rozwoju. Z przeglądu badań wynika, że przyroda w świadomości internautów nie jest utożsamiana z wartością dla człowieka.