اثربخشی درمان یکپارچه فراتشخیصی بر تنظیم هیجان و بهبود علائم کودکان دچار اختلال بی‌نظمی خلق اخلال‌گر - شیرین پولادی; محمد مهدی حسن شاهی; محمد ربیعی; ناصر باقری (دست‌آوردهای روان‌شناختی)
پژوهش حاضر با هدف بررسی تأثیر درمان یکپارچه فراتشخیصی بر تنظیم هیجان و بهبود علائم اختلال بی‌نظمی خلق اخلال‌گر انجام شد. پژوهش حاضر یک طرح آزمایشی تک موردی از نوع طرح خط پایه چندگانه با 3 آزمودنی متفاوت (8، 9 و 10 سال) بود که طی 15 جلسه درمانی و دو دوره پیگیری 2ماهه اجرا شد. داده‌ها با استفاده از روش‌های ترسیم دیداری، شاخص تغییر پایا و درصد بهبودی مورد تجزیه‌وتحلیل قرار گرفتند. ابزارهای مورداستفاده شامل چک‌لیست تنظیم هیجان Shields and Cicchetti و مقیاس تحریک‌پذیری عاطفی Stringaris et al. بود. یافته‌های به‌دست‌آمده، نشان داد که هر سه کودک مبتلا به اختلال بی‌نظمی خلق اخلال‌گر، درمان یکپارچۀ فراتشخیصی باعث کاهش هیجانات منفی، افزایش هیجانات مثبت، تنظیم هیجان انطباقی و نیز بهبود علایم اختلال بی‌نظمی خلق اخلال‌گر در مرحله مداخله گردید و دستاوردهای درمانی در دو دوره‌ی 2ماهه پیگیری حفظ شد. بر اساس نتایج این پژوهش، درمانگران کودک برای کمک به تنظیم هیجان و بهبود علائم کودکان دچار اختلال بی‌نظمی خلق اخلال‌گر میتوانند از این پروتکل مؤثر درمانی استفاده نمایند.