Gerçeklik-Sonrası Çağda Araştırma Yöntemlerini Yeniden Düşünmek - Yusuf Fırıncı (Yeni Medya)
Günümüzde hakemli yazılarda dahi pazarlama dalaverelerinin arttığı, popüler bilimsel raporların asparagas haber içerikleri çoğaldığı gözlenmekte, bilgi-savaşları dönemi diye adlandırılan bu çağ içerisinde; dezenformasyon, aldatma ve algı yönetimi gibi iletişim yöntemlerinin yaygın olarak kullanıldığının keşfedilmiş olması da, gerçeklik-sonrası dönemde neyin gerçek, neyin düzmece olduğunu keşfetmek için çok daha fazla sorgulama, akademik araştırma hassasiyeti ve eleştirel bakış açısı geliştirmek gerektirmektedir. Bilimin manipülasyonu ile gerçek olmayanın gerçekmiş gibi yansıtılmasına bir çok örnek sunulabilir. Bilim dünyasında; yeniliklerin keşfi, bilimsel bilgi üretimi, bilimin araçsallaştırılması ve gerçeklik algılarına etkileri de gerçeklik-sonrası olarak tanımlanan fikriyat çerçevesinde yeniden düşünülmeye, yeniden sorgulanmaya, yeniden yorumlanmaya ve hatta yeniden inşa edilmeye konu edilmesi gereken başlıklar arasında önem arz etmektedir.Bu çalışmada bilimsel araştırma yapılırken gerçeklik sonrası çağ olarak adlandırılabilecek bu çağda dikkate alınması gerekli görülen farkındalık unsurları kısaca analiz edilerek araştırmacıların dikkatlerine sunulmuştur.