اثر تیمار حلقه‌برداری و کاربرد فورکلروفنورون بر کیفیت و عمر انبارمانی میوه کیوی رقم ʼهایواردʼ (Actinidia deliciosa cv. ‘Haywardʼ) - محمود قاسم نژاد; ریحانه امینی فر (Pizhūhish/hā-yi tulīd-i giyāhī)
سابقه و هدف: افزایش عملکرد و بهبود اندازه میوه توام با درصد ماده خشک بالا، اصلی‌ترین هدف تولیده‌کنندگان میوه کیوی در سراسر جهان می‌باشد. اخیرا از روش‌های مختلفی برای دست‌یابی به میوه‌های صادراتی با درصد ماده خشک بالا در کیوی‌فروت استفاده می‌شود که شامل هرس تابستانه، هرس ریشه و تنک گل و میوه می‌باشد. بعلاوه، از حلقه‌برداری و تنظیم کننده‌های رشد گیاهی مانند فورکلروفنورون (CPPU) به میزان زیادی در باغ‌های کیوی مدرن جهت افزایش عملکرد و کیفیت میوه استفاده می‌شود. مواد و روش‌ها: در این پژوهش، تاثیر حلقه‌برداری تنه اصلی تاک‌ها در زمان‌های مختلف (بهار، تابستان، پاییز)، CPPU (به مقدار 10 میلی‌گرم در لیتر ماده فعال در آب) و تاثیر توام حلقه‌بردای تابستان و CPPU در مقایسه با شاهد (بدون حلقه‌برداری و کاربرد CPPU) بر کیفیت میوه کیوی رقم ʼهایواردʻ در زمان برداشت و در پایان انبارمانی در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در سال 1398 ارزیابی شدند. میوه‌ها بر اساس شاخص میزان مواد جامد محلول برداشت شدند و خصوصیات کیفی میوه بلافاصله بعد از برداشت و نیز پس از سه ماه انبارمانی در سردخانه با دمای یک درجه سانتی‌گراد اندازه‌گیری شدند.یافته‌ها: نتایج نشان داد حلقه‌برداری تابستانه توام با CPPU، CPPU و حلقه‌برداری بهاره به ترتیب باعث افزایش 99/37، 19/32 و 11/22 درصد وزن میوه کیوی نسبت به شاهد شدند. کاربرد CPPU به تنهایی باعث افزایش وزن، طول و قطر میوه‌ها شد، اما درصد ماده خشک و نسبت مواد جامدمحلول به اسید میوه را نسبت به شاهد کاهش داد. هیج تفاوت معنی‌داری بین میوه‌های تیمار شده با CPPU و شاهد از نظر سفتی بافت میوه، مواد جامد محلول در زمان برداشت و پس از سه ماه نگهداری در سردخانه مشاهده نشد. کاربرد توام حلقه‌برداری تابستان با CPPU باعث افزایش وزن میوه (38 درصد) شد. بعلاوه، این تیمار بالاترین درصد ماده خشک میوه، مواد جامد محلول و نسبت مواد جامد محلول به اسید قابل تیتر را در زمان برداشت و کمترین درصد کاهش وزن میوه (66/0 درصد) و بالاترین سفتی (96/3 کیلوگرم) را در پایان دوره انبارمانی نشان داد. حلقه‌برداری تابستانه بیشترین کاهش وزن میوه (54/2 درصد) را در پایان دوره انبارمانی نشان دادند، درصورتیکه میزان کاهش وزن حلقه‌برداری پاییزه و بهاره نسبت به شاهد تفاوت معنی‌داری نداشتند. نتیجه‌گیری: در مجموع، نتایج نشان داد که کاربرد توام حلقه برداری تابستانه با CPPU نه تنها اندازه میوه و عملکرد کیوی‌فروت را افزایش داد، بلکه کیفیت میوه را از طریق افزایش درصد ماده خشک و مواد جامد محلول افزایش داد. چنین میوه‌هایی از عمر پس از برداشت بالاتری نیز برخوردار بودند. بنابراین، توصیه می‌شود به منظور بهبود کیفیت میوه کیوی کابرد CPPU همراه با حلقه‌برداری تابستانه انجام شود.