O POTREBI FAKSIMILNIH, KRITIČKIH, DIGITALNIH IZDANJA SENJSKE GLAGOLJSKE TISKARE I NJIHOVE MREŽNE DOSTUPNOSTI Razmišljanje povodom 520. obljetnice tiskanja Senjskoga glagoljskoga misala - JURAJ LOKMER (Senjski Zbornik)
Na znanstvenome skupu Senjske tiskare 15.-16. st. i 19.-20. st. održanome u Senju 22. i 23. listopada 1974. godine akademkinja Anica Nazor je iznijela u povodu 480. obljetnice senjske glagoljske tiskare referat koji je kao i radovi drugih sudionika potom objavljen u Senjskome zborniku VI za 1975. godine pod naslovom O potrebi kritičkih i faksimilnih izdanja senjske tiskare. Time je pokrenut i podržan projekt objave faksimila i kritičkih izdanja senjske glagoljske tiskare, koje je pokrenulo Senjsko muzejsko društvo. Danas, kada informatičke i komunikacijske tehnologije omogućuju uz minimalan trošak i vrijeme stvaranje digitalne preslike originala i njezino postavljanje na mrežu - time ta baština postaje dostupna svima u svijetu - ostaje samo angažirati potencijale: znanstvenike, muzealce, lokalnu samoupravu i Ministarstvo kulture da se u projektima financiranim i od europskih fondova izrade tiskani faksimili, latinička i kritička izdanja. Glagoljska baština je bitan čimbenik hrvatske kulture, povijesti, nacionalnoga identiteta i posebno vrijedan pokazatelj hrvatske kulturne raznolikosti koja europsku baštinu čini bogatijom i vrjednijom. To je i važan dio hrvatske kulturne i turističke ponude kojom se Hrvatska predstavlja kao posebno zanimljiva destinacija raznolike, posebno kulturne ponude. Oblici izvedbe su različiti i zavise o vremenu i okolnosti življenja, odnosno o umješnosti onih koji će to organizirati i realizirati, ali i o zajedništvu i naporima svih onih kojima je iole stalo do senjske i hrvatske glagoljske baštine.