Çoklu Yordama Çalışmalarında Kullanılan Bazı İstatistiksel Analizlerin SWOT Analizi Yöntemiyle İncelenmesi - Kaan Zülfikar DENİZ; Zekeriya ÇAM; Aslı UYSAL; Hatice APAYDIN ŞEN; Ersin TÜRE (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Çoklu yordama çalışmalarında yaygın olarak kullanılan bazı istatistiksel analizler, çoklu regresyon analizi (ÇDR), diskriminant analizi (DA), lojistik regresyon analizi (LR) ve yapısal eşitlik modeli (YEM) olarak belirtilebilir. Bu çalışmada, çoklu yordama çalışmalarında kullanılan bu istatistiksel analizlerin olumlu ve olumsuz özellikleri SWOT analizi yöntemi kullanılarak farklı bir açıdan ele alınmıştır. Çalışma kapsamında incelenen ÇDR, LR, DA ve YEM istatistiksel analizlerinin her birinin, yordama çalışmalarında kullanılan diğerlerine göre güçlü ya da zayıf olduğu yanlar olduğu görülmektedir. Araştırmacılar yanlış seçilen istatistiksel analizin sonucunda elde edilen yorumların hiçbir öneminin olmadığını unutmamalıdır. Bu nedenle çoklu yordama çalışması yapacak olan araştırmacılar bu çalışmada incelenen istatistiksel analizler hakkında bilgi sahibi olmalıdır.