Balkanlarda Tarikatlar; Makedonya’daki Halvetîliğe Genel Bakış - Nehri Aydinçe (Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi)
Tarih sahnesinde önemli bir yeri olan Balkanlar tarih boyunca her türlü siyasî, dinî, içtimaî ve kültürel olaylardan etkilenmiştir. Osmanlı’nın Rumeli bölgesini fethetmesiyle bölge yeni bir çehreye bürünmüş olup bölgede hem siyasi hem de kültürel yönden yeni bir yapılanma sürecine gidilmiştir. Tasavvuf anlayışındaki derin insan sevgisi, yüksek hoşgörü ve karşılıksız hizmeti esas alan tarikatlar Balkanların İslamlaşmasında etkili olmuştur. Bu yazıda genelde Balkanlar’daki tarikatlar özelde ise Makedonya’daki Halvetîliğin kısa bir tarihçesi ve serüveni ele alınmaya çalışılmıştır.