GÜNDEM BELİRLEME KURAMI BAĞLAMINDA TWİTTER VE İNTERNET GAZETELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI: HÜRRİYET VE MİLLİYET GAZETELERİ ÖRNEĞİ - Seyfi Kılıç (Selçuk İletişim)
Kitle iletişim araçlarının toplumun gündemi üzerindeki etkileri bağlamında ele alınan konulardan birini gündem belirleme kuramı oluşturmaktadır. Gündem belirleme kuramı, medyanın, insanların ne hakkında düşüneceğini belirlemede etkili olduğu varsayımına dayanmaktadır. Söz konusu varsayımı doğrulamak amacıyla yapılan çalışmalarda genellikle bireylerin gündem hakkında verdikleri cevaplar medyanın sunduğu gündemle karşılaştırılarak, medyanın gündem belirlemede etkili olup olmadığı ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. İnternet ve özellikle sosyal medyanın gelişimiyle birlikte iletişim biçiminde önemli bir dönüşüm yaşanmaya başlamıştır. Geleneksel medyada hakim olan tek yönlü iletişim biçimi yerini karşılıklı etkileşimin hakim olduğu iki yönlü iletişim biçimine, sosyal paylaşım platformlarından biri olan Twitter’da en fazla tartışılan konu başlıkları bir gündem biçiminde sunulmaya başlanmıştır. Bu açıdan Twitter, toplumun gündeminin yansıtıldığı en önemli mecra haline gelmiştir. Söz konusu gelişmeler geleneksel gündem belirleme araştırmalarının yeniden ele alınma zorunluluğunu beraberinde getirmiştir. Buradan hareketle bu çalışmada, gündem belirlemede medyanın etkisini ölçmek amacıyla Türkiye’de en sık ziyaret edilen iki önemli internet gazetesi olan Hürriyet.com.tr ve Milliyet.com.tr’de sunulan manşet haberleri ile Twitter’da sunulan Türkiye Gündemi arasındaki ilişki incelenmiştir. İçerik analizi kullanılarak yapılan inceleme sonucunda Twitter Türkiye Gündemi’nde yer alan konularla gazetelerin manşetlerinde sunulan haberler arasında büyük ölçüde farklılık olduğu, dolayısıyla medyanın toplum gündemi üzerinde etkili olduğu varsayımının günümüz sosyal medya ortamında tartışmalı olduğu tespit edilmiştir.